V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu. (Jde to i ručně - v mikrotenovém sáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso.) Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem. Celou formu je potřeba dokonale vytřít máslem. Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém. Smetanový sýr (kombinace mascarpone, tvarohu a riccoty) ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny - tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 25 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme! Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychládat. Vychladlý zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne. Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citrónové šťávy a nebo si připravíme jakékoliv ovoce, já používám mražené lesní plody. povaříme v trošce vody, osladíme (dost, je to dost kyselé) a po té nandáme na cheesecake a nakonec zalejeme želatinou (udělanou dle návodu).