Do tlakového hrnce dáme lžíci oleje a na něm osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidáme na drobné kousky pokrájené maso a společně smažíme ještě chvíli, dokud se nevydusí šťáva. Odtáhneme z přímého plamene a zasypeme gulášovým kořením, přidáme fazole i s vodou, v níž se namáčely, a dolijeme rajskou šťávou. Hrnec uzavřeme a směs dusíme na mírném plameni asi 50 minut. Do měkkých fazolí vmícháme koření, drobně pokrájený česnek a na proužky rozkrájené papriky. Necháme přejít varem, aby se papriky nerozvařily, podle chuti přiostříme, osolíme, případně přikyselíme. Výsledkem by měla být temně rudá, voňavá, ostrá směs, která se dá jíst studená i teplá a nejlepší je druhý nebo třetí den, když se všechny příchuti dokonale rozleží a smísí. V Mexiku, pravlasti této pochoutky, ji servírují na vařené rýži, naší chuti je bližší s krajícem tmavého chleba, případně slaným rohlíkem.