Semínkový chleba
100
0
3
Ve 100 ml vody rozmícháme droždí s cukrem a necháme vzejít kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme kmín, sůl a promícháme. Přilijeme kvásek, ocet a vypracujeme polotuhé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme nakynout - asi 45 minut. Z těsta vytvarujeme bochník, dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut nakynout. 200 ml vody smícháme s 1/2 kávové lžičky octa a chleba potřeme. Dáme do předehřáté trouby na 200°C, na plech postavíme hrnek se studenou vodou a 10 minut pečeme, pak ztlumíme na 160°C a dopečeme - celkem pečeme 40 - 45 minut. Zkouška špejlí jestli je upečený i uvnitř. Během pečení 2 potřeme octovou vodou.