Dva krajíce staršího chleba nakrájíme na kostičky, zalijeme 250 ml vody a necháme chvíli rozmáčet. Pak je rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši. Z pár lžic vlažné vody, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Všechny mouky dáme do mísy, přidáme olej, sůl, rozmočený chléb, vzešlý kvásek a zbytek vody a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho asi 60 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 15 dílků, z každého vytvarujeme bochánek - dalamánek. Naskládáme je na plech, potřeme vodou a posypeme hrubou solí, kmínem a pohankovou lámankou. Necháme je ještě asi 15 minut kynout. Pečeme je při 200°C asi 20 - 25 minut dozlatova. Na dno trouby doporučuji vložit kastrůlek s vodou, dalamánky budou krásně křupavé.