Příprava: Sýr strouháme na hrubém struhadle. Nádobu z varné keramiky nebo varného skla vytřeme česnekem a vlijeme do ní 6 a ½ dl vína. Zahříváme na mírném stejnoměrném ohni. Poprášíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Až z vína začíná vycházet pára, vmícháme nastrouhaný sýr. Obsah začíná mlhovatět, na povrchu se objevují bubliny. Mícháme ještě 10 minut a přidáme kašičku připravenou ze škrobové moučky a půl deci vína. Vléváme za stálého míchání. Pokud je obsah nádoby příliš řídký, ne hustší než smetana, přidáme ještě trochu škrobové moučky. Jakmile se směs spojí, vlijeme do ní třešňovici nebo vodku a znovu mícháme asi 4 minuty. Chléb nakrájíme na kostičky, napíchneme na vidličky a máčíme v sýrové omáčce.