Staňte se našimi fanoušky na:

Choceňský jablečný dort

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh za postupného přisypávání 100g cukru. Vmícháme do něj jeden žloutek po druhém, pak do vaječné směsi zapracujeme mouku s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Těsto rozetřeme do dortové formy (pr.26cm) a pečeme při mírné teplotě asi 30 minut. Korpus po částečném zchladnutí vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout. Jedno jablko si odložíme, dužiny zbylých oloupaných jablek bez jádřinců, nakrájíme na kousky. Plátky želatiny namočíme do studené vody, odložené neoloupané jablko (bez jádřinců) nakrájíme na dílky. V hrnci zkaramelizujeme zbytek cukru, zředíme ho jablečnou šťávou a vaříme, dokud se cukr nerozpustí, přidáme kousky jablek a cca 3-5 minut je podusíme, pak vyndáme. Do nálevu dáme dílky neoloupaného jablka a znovu asi 3 minuty podusíme, pak vyndáme. Želatinu vymačkáme, rozpustíme v jablečné šťávě a cca na 30 minut dáme do chladu. Když šťáva začne houstnout, vmícháme do ní jablka. Upečený piškot vodorovně rozpůlíme, kolem spodního dílu upevníme okraj formy a na korpus rozdělíme jablečný kompot, přiklopíme druhým dílem piškotu a asi na 3 hodiny uložíme v chladu. Smetanu vyšleháme dotuha, dort uvolníme z formy a potřeme ho 3/4 šlehačky. Na povrch nastříkámne ze zbytku šlehačky hvězdičky, obložíme dílky jablka a můžeme dozdobit lístky meduňky. Po obvodu ozdobíme mandlovými lupínky. Vychlazený dort rozkrájíme až na 16 kousků.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

edita.mickova |7. řijna 2014
nádhera Odpovědět
hanik29|13. řijna 2014
zajímavý nápad Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!