Staňte se našimi fanoušky na:

Chrástecký medovník

Autor receptu: ladka.berenreiterova (70 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
79× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

laetti |16. června 2013
ukládám si Odpovědět
Konato |16. června 2013
Medovník mám rád. Odpovědět
brenda |16. června 2013
ještě někoho, kdo by ho upekl :D Odpovědět
eviti |15. června 2013
díky za tip - vyzkouším Odpovědět
PetulkaH |15. června 2013
moc dobrý Odpovědět
Georgina |15. června 2013
mám ráda - vyzkouším Odpovědět
Márč |15. června 2013
Je určitě moc dobrý, ukládám...:-) Odpovědět
Anna1960 |15. června 2013
dobrota Odpovědět
Penelope |15. června 2013
Báječný!!! Odpovědět
3Katka3 |15. června 2013
Vypadá moc dobře :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!