Chřest pečlivě oloupeme škrabkou. Do vhodného kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a sůl. Uvedeme vodu do varu, stáhneme oheň, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu tzv. táhnout, dokud nebude měkký (podle tloušťky chřestu asi 8-12 minut, nejlépe pokud kousek ochutnáme). Chřest vyjmeme, a pokud ho nebudeme ihned podávat, zchladíme ho studenou vodou, aby se již dál nedovařoval. Připravíme holandskou omáčku: Ve vhodném rendlíku smícháme žloutky, várku z chřestu, víno a ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Zahříváme vše na plotně za stálého šlehání metlou až do husté pěny. Rendlík odstavíme a metlou pomalu vmícháme teplé máslo. Podle potřeby omáčku dochutíme a podáváme ji. Chřest na talíři ozdobíme rukolou a rajčaty ochucenými olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou.