Máslo rozpusťte v hrnci s těžkým dnem, přidejte chřest a 4–5 minut ho opékejte doměkka, ale dbejte na to, aby se nepřipálil. Pak jej vyjměte z pánve a nechte okapat na papírové utěrce. Do hrnce naopak vlijte smetanu a mléko, přidejte česnek a přiveďte k varu. Nechte probublávat, aby se tekutina zredukovala zhruba na 350 ml. Pak do hrnce vraťte chřest a pár sekund povařte. Sejměte z ohně, vsypte špenát a rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec přeceďte do čisté mísy, přidejte namočené želatinové plátky a nechte je zcela rozpustit. Znovu přeceďte, nalijte do mísy, tu zespoda ponořte do ledové vody a hmotu promíchávejte, dokud nezchladne a nezačne krásně tuhnout. Bílek našlehejte dotuha a pak jej opatrně přidejte k chřestovému základu. Podle chuti osolte a vzniklou pěnu rozdělte do 4 skleniček a nechte v ledničce zchladnout. Před podáváním udělejte salát. Prvních šest ingrediencí smíchejte v míse a případně dosolte. Salátem ozdobte pěnu, navrch dejte polníček a kápněte olej.