Z chřestu odřízneme zaschlé konce a asi 2/3 spodní části stonků nakrájíme na plátky. Krátce je orestujeme na másle, přimícháme mouku, krátce opražíme, zalijeme prochladlým vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu.
Z části zbylého chřestu nakrájíme škrabkou plátky, některé necháme v celku, ostatní překrojíme na polovinu. Takto připravený chřest krátce povaříme ve vodě se solí, cukrem a citronovou šťávou a necháme jej v teple.
Sýr nastrouháme nebo rozmačkáme, smícháme jej se solí, pepřem a vajíčkem a podle potřeby zahustíme strouhankou. Dáme do chladu odpočinout.
Polévku rozmixujeme, přecedíme do čistého hrnce, přilijeme šlehačku a přivedeme k varu.
Ze sýrové hmoty tvarujeme kuličky a smažíme je v oleji dozlatova.
Hotovou polévku podle chuti osolíme, rozdělíme do talířů a doplníme povařeným chřestem a smaženými sýrovými kuličkami.