Chřest oloupejte (ideálně škrabkou na brambory), odřízněte zdřevnatělé konce i křehké špičky. Konce vyhoďte a špičky dejte stranou. Zbylé stonky jednou až dvakrát přeřízněte. V polévkovém hrnci rozpalte olej, vsypte šalotku a nechte ji zesklovatět. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté do hrnce vsypte chřest (mimo odkrojených špiček) a 8–10 minut jej povařte. Odstavte z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem. Dejte zpět na malý plamen, vlijte smetanu a znovu polévku zahřejte – neměla by už projít varem. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte křehké špičky, které můžete případně i podélně rozpůlit. Polévku podávejte s plátky opečených baget – bagetu nakrájejte, plátky potřete zlehka máslem, navrch položte sýr a dejte zapéct pod gril.