Polévka z červené řepy
100
0
0
Chřest omyjte, opatrně oloupejte, dřevité konce odřízněte. Stonky rozkrájejte, ala hlavičky odložte stranou. Dejte vařit přibližně 750 ml vody, osolte jí a mírně oslaďte. Chřest vložte do vody a vařte jej asi 20 minut. Pak vyjměte chřestové hlavičky a zbytek chřestu vařte ještě 15 minut až úplně změkne. Na posledních 7 minut varu znovu přidejte hlavičky. Nakonec hlavičky vyjměte a zbytek základu polévky rozmixujte, přeceďte ji ještě přes síto. Žloutky rozšlehejte se smetanou, vmíchejte je do polévky a zahřejte. Polévku osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem, případně trochu oslaďte. Můžete ji zdobit pažitkou nebo petrželkou.