Piniová jádra orestujeme na suché pánvi, chřest oloupeme a dřevnaté konce odřežeme, pak ho nakrájíme našikmo a kousky dáme do malého množství vroucí mírně osolené vody s trochou cukru. Přikryté povaříme asi 15 minut. Ocet smícháme se solí, pepřem a 4-5 lžícemi vývaru z chřestu, nakonec přidáme olej. Chřest vyndáme a ještě horký promícháme s marinádou. Přikryjeme a necháme asi 30-40 minut rozležet, občas obrátíme. Rajčátka rozpůlíme, roketu natrháme na menší kousky, sýr Gran moravia nastrouháme. Pak rajčátka promícháme s rukolou, chřestem a polovinou sýra. Salát posypeme zbytkem sýra a oříšky, a podle chuti přidáme bylinkovou omáčku. Jako příloha se hodí bageta nebo chléb. BYLINKOVÁ OMÁČKA: Bylinky se 3-4 lžícemi salátové majonézy a 150g jogurtu rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Místo jogurtu můžeme dát zakysanou smetanu.