Rajčata nařízneme do kříže a spaříme ve vroucí vodě. Hned je zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Oloupeme i okurku, cibulku a česnek. Z okurky odstraníme semínka a nakrájíme na kousky, které dáme do mísy s nakrájenými rajčaty a paprikami. Trochu zeleninové směsy si odložíme stranou, zbytek osolíme, přilijeme 300ml vody a vše rozmixujeme dohladka. Cibuli nakrájíme najemno, česnek otřeme se solí. Do pyré vmícháme pokrájenou cibulku s utřeným česnekem a promícháme. Dochutíme octem, solí, cukrem a nakonec přidáme drcený pepř. Plátky veky nakrájíme na kostičky a opečeme na polovině tuku dozlatova. Studenou polévku rozdělíme na talířky ( mističky ) a každou porci ozdobíme pokrájenou zelenou ( kterou jsme si odložili stranou ). Přidáme opečené krutonky, přilijeme několik kapek olivového oleje a posypeme lístky bazalky. Je to výborné, zdravé osvěžení,... Které potěší obzvlášť v létě.