Na pánvi rozehřejeme 80 ml oleje a opečeme na něm cibulku dozlatova - až začne zlátnout, odstavíme a necháme v pánvi vychladnout.
V míse smícháme mouku se solí. Ze 100 ml vlažné vody, lžíce mouky, špetky cukru a půl kostky droždí připravíme kvásek. Až kvásek vzejde, přidáme ho k mouce, přidáme i vajíčko a cibulku i s olejem, zbylou vodu a pořádně promícháme. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 - 8 dílů, každý pak na 3 kousky, ze kterých uděláme dlouhé válečky, které spleteme do copánku. Konce pořádně stiskneme a stočíme pod houstičku. Housky přeneseme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme drceným kmínem. Pečeme při 200°C asi 20 minut, možná trochu déle - dokud povrch housky není zlatavý.
Něco navíc:
Housky jsou nejlepší za tepla, ale ani druhý den nebyly špatné. Výborně se k nim hodí sýry, např. camembert.