CIBULOVÁ ZÁKLADNÍ:
150g cibule, 40g másla, 60g hladké mouky, pepř, sůl
Z másla, sekané cibule a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou nebo vývarem, promícháme, osolíme a opepříme, za občasného zamíchání, případně zředění, povaříme. Nakonec přecedíme a podle chuti přisolíme. Omáčka je vhodná k vařenému hovězímu nebo vepřovému uzenému masu, příloha houskový knedlík, těstoviny nebo gnocchi.
CIBULOVÁ PIKANTNÍ: 2 velké cibule, 2 lžíce tuku, 1 lžíce hladké mouky, asi 4dl vývaru z masoxu nebo masa, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce octa, 4-5 kyselých okurek, pepř, sůl, špetka cukru Z tuku a mouky připravíme jíšku, zředíme ji vývarem. Nastrouhanou cibuli zpěníme na lžíci tuku, pak přidáme rajský protlak, osolíme, opepříme všechno smícháme a povaříme. Potom okyselíme octem, případně trochu přisladíme a svaříme dohusta. Okurky nakrájíme nadrobno, dáme do omáčky a povaříme ještě asi 3-5 minut. Omáčka je vhodná k pečenému masu, kotletám nebo játrům připraveným jako minutka.