Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče, lehce osolíme a vymícháme hladké těsto. Přidáme rozinky namočené v rumu. Z bílků ušleháme sníh a do něj opatrně vmícháme cukr, poté jej vmícháme do těsta. Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto, osmažíme do zlatova, pak obrátíme. Průběžně obracíme asi 2 minnuty a pak přendáme na pekáček a ještě asi 10 minut pečeme v troubě. Potom vyndáme a vidličkou roztrháme na kousky. Zbylou část cukru dáme na pánvičku a zkaramelizujeme a zalijeme rumem. Natrhané těsto vmícháme do karamelu s rumem Císařský trhanec posypte cukrem a podávejte s čerstvými malinami nebo s jahodami pokrájenými na kousky.