Citrony důkladně omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 2,5 l vody, přivedeme k varu a zakryté vaříme asi 2,5 hodiny, aby byly uvařené a měkké. Uvařené citrony rozpůlíme a odstraníme pecky. Dužinu i s kůrou nakrájíme na proužky a dáme zpět do hrnce, ve kterém si necháme 1,5 l vody, ve které jsme citrony vařili. Přidáme i pecky zabalené do plátna nebo v čajovém vajíčku. Přisypeme cukr a promícháme, dokud se nerozpustí. Zprudka vaříme 20 minut. Zkusíme konzistenci marmelády a pokud je řídká, tak dále vaříme. Necháme 10 - 15 minut chladnout, vyjmeme pecky, rozlijeme do sklenic, zavíčkujeme, postavíme víčky nahoru do pekáče vyloženého utěrkou, zalijeme do poloviny výšky sklenic horkou vodou a vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 100°C.