Čočku nechat minimálně 2 hodiny namáčet. Část oloupané cibule nakrájet na tenké kroužky a zbytek nakrájet najemno. Pokrájenou cibuli vsypat do rozehřátého oleje a opéct dorůžova, zasypat moukou a umíchat růžovou jíšku. Zalít studenou vodou nebo vývarem, prošlehat a dobře rozmíchat, přidat slitou čočku, libeček a uvést do varu, vařit 20 minut. 5 minut před koncem vaření přidat nastrouhanou kořenovou zeleninu, polévku stáhnout z plotny a dochutit solí, pepřem a majoránkou. Vlašské nebo lískové ořechy nasucho krátce opražit, nechat vychladnout a umlít s mořskou solí. Plátky slaniny opéct nasucho v nepřilnavé pánvi nebo na malém množství oleje, nechat odsát na papírové utěrce. V pánvi rozpálit olej, vložit cibulové kroužky a opéct dozlatova, kroužky přendat na savý papír a nechat odsát přebytečný tuk. Horkou polévku podívat ozdobenou opečenou cibulí, s plátkem křupavé slaniny a lehce poprášenou oříškovou solí. Poznámka: Polévku lze připravit i z červené čočky, ta se pak nemusí předem namáčet.