Předehřejte troubu na 170 °C (plynová trouba stupeň 3). Připravte si tři plechy. Na jeden plech rozprostřete lískové oříšky. Dozlatova je pražte v troubě cca 7-8 minut a nechte zcela vychladnout. Přendejte oříšky do mixéru, přidejte 1/2 hrnku (100 g) cukru krystal a nahrubo umixujte. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, ušlehejte ve velké míse máslo, zbývající cukr krystal a světlý nerafinovaný cukr do krémova. Postupně přidávejte vejce, každé vždy dobře rozmixujte. Přidejte vanilkovou esenci. Nízkou rychlostí vešlehejte suché přísady, které jste dobře promíchali, a tolik pomerančové šťávy, abyste vytvořili hladké těsto. Ručně vmíchejte čokoládu a směs s lískovými oříšky. Lžičkou pokládejte těsto na plech ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe. Pečte 10-12 minut dozlatova. Nechte cookies chladnout na plechu 5 minut, dokud lehce neztuhnou, a pak je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.