Ve středně velké míse promíchejte kvasnice, 1 lžíci cukru, vodu a mléko. Nechte na teplém místě vzejít, až se začne tvořit pěna. Robotem opatřeným hnětacím nástavcem zpracujte těsto: mouku, 2 lžíce cukru, vejce, sůl a směs s kvasnicemi. Střední rychlostí hněťte těsto, dokud nebude zcela kompaktní.
Vyklopte těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu (vál) a ještě ručně zpracovávejte cca 5 minut. Pak ho přendejte do mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple cca 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vyložte dva plechy papírem na pečení. Vyklopte těsto zpět na pomoučenou plochu. Vyválejte z něj plát 1 cm tenký. Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 5 cm vykrajujte koblihy a pokládejte je na připravený plech. Zakryjte je vlhkou utěrkou a nechte v teple odpočívat cca 20 minut, aby zdvojnásobily svůj objem.
Nalijte do fritovacího hrnce olej a nastavte na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vkládejte opatrně koblihy a smažte dozlatova vždy po třech či čtyřech kusech. Nezapomeňte je během smažení obracet pomocí děrované obracečky. Po vytažení z oleje nechte koblihy několik minut osychat na papírovém ubrousku, který vsákne přebytečný olej.
Pak je obalte ve zbývajícím cukru. Přendejte krém ganache do zdobícího sáčku s jednoduchou špičkou a nastříkejte ho do zchladlých koblih tak, že opatrně propíchnete povrch koblihy a proniknete špičkou do středu těsta.
Recept na čokoládový krém ganache (náplň koblih)
Dejte čokoládu (hořká nastrouhaná 300 g) do velké mísy. V kastrolku svařte na středním plameni smetanu ke šlehání (300 ml). Nalijte horkou smetanu na čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nebude hladká a lesklá. Přendejte ganache do menší misky, zakryjte kuchyňskou fólií a přitlačte ji na povrch, abyste zabránili vytvoření krusty. Dejte před použitím vychladit do lednice.