Staňte se našimi fanoušky na:

Čokoládové kostky tety Běty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

BALÍČKY - DÁREČKY 2 vejce, 130g moučkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 120g másla, 250g polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, lžíce instant. kávy, 2 lžičky prášku do pečiva + meruňkový džem a čokoládová poleva nebo marcipán Vejce vyšlehejte s cukrem a pak do pěny přidejte vlažný tuzemák a po lžících tekuté vlažné máslo. Mouku promíchejte zvlášť s kakaem, inst. kávou a práškem, směs vmíchejte do pěny. Těsto rozlijte do pekáčku s pečícím papírem a pečte 15-20 minut na 180°C - zkoušejte špejlí. Vychladlý plát polijte rozehřátou čokoládovou polevou a rozkrájejte na kostky nebo můžete kostky potáhnout marcipánem. Nakonec ozdobíme "mašličkou". BUDAPEŠŤSKÉ KOSTKY 4 vejce, 10 lžic cukru krupice, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, lžička vanilk. cukru, 8 lžic polohr. mouky, špetka soli, 3 lžíce kakaa + Náplň: 1,5 lžičky práškové želatiny, 50ml tuzemáku, lžička vanilk. cukru, 500ml smetany na šlehání, 8 lžic moučkového cukru, 4 lžíce práškového kakaa + 6 lžic meruňkového džemu,l 100g čokolády na vaření, lžíce oleje Vejceč vyšlehejte s krupicovým cukrem, zašlehejte mléko s olejem a rozpuštěným vanilk. cukrem a pak mouku smíchanou se solí a kakaem. Těsto rozetřete na plech asi 28x38 cm s pečícím papírem a dotáhněte do rohů. Pečte cca 15 minut na 180°C (těsto nepřesušte, střed musí být na dotyk pružný. Mírně zchladlý překlopte na mřížku a papír stáhněte. Želatinu zalijte tuzemákem, nabobtnalou opatrně rozehřejte v mikrovlnce (max. 60°C) a pak v ní rozpusťte vanilk. cukr. Zvlášť vyšehejte smetanu a jak začne houstnout, zašlehejte do ní směs moučkového cukru s kakaem a vypracujte dotuha. Asi 3 lžíce šlehačky odeberte, vmíchejte je do vlažné želatiny, vraťte vše zpátky a pěnu vymíchejte. Upečený piškot rozdělte na poloviny a na jednu dejte všechnu šlehačku zpevněnou želatinou. Její povrch urovnejte stěrkou a zakryjte druhým plátem rozděleným na 9 obdélníčků, potřených džemem a polijte čokoládou vymíchanou s olejem. V ledničce zchladlý řez nakonec prokrojte ostrým nožem podle vrchních kousků a kostky libovolně ozdobte, hodí se nějaká čokoládová dekorace. Dekoraci si můžete udělat sami s pomocí tzv. transfer fólie s natisknutými motivy. Rozehřátou čokoládu natřeme na transferovou fólii položenou dekorem směrem vzhůru. Její velikost si můžeme podle potřeby upravit. Nařežeme si potřebné tvary a případně ještě podle potřeby vytvarujeme. Po ztuhnutí čokolády fólli opatrně sloupneme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!