Předehřejte troubu na 170 °C (plynová trouba stupeň 3). Připravte si obdélníkovou formu 28 x 18 cm, vyložte ji papírem na pečení a nechte ho kousek přečnívat přes okraje. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, hřebíček, kardamom a sůl. V malém kastrolku povařte tmavé hrozinky, zlaté hrozinky sultánky a rumovou směs (rum a 1 lžíce studené vody). Odstavte a nechte 15 minut stát, aby hrozinky nasákly tekutinu. Nahrubo nasekejte vlašské ořechy a mandle. Ve velké míse promíchejte hrozinkovou směs, kandované třešně, ořechy a mandle. Vmíchejte 1 lžíci suchých přísad. V nádobě s dvojitým dnem pozvolna rozpusťte čokoládu. Ve velké míse ušlehejte ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, máslo a nerafinovaný cukr dokrémova. Přidejte pomerančovou kůru a rozpuštěnou čokoládu. Postupně přidávejte vejce, každé vždy dobře rozmixujte. Gumovou stěrkou vmíchejte zbývající dobře promísené suché ingredience, pak hrozinkovou směs a čerstvou pomerančovou šťávu, Přendejte těsto do připravené formy a povrch uhlaďte. Pečte 60-75 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být lehce mazlavá. Nechte zcela vychladnout a teprve pak krájejte na řezy.