Pozn.: Přesné ingredience na výrobu tvarohové vrstvy a polevy jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích, viz. výše). Spodní těsto: Předehřejte troubu na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). Připravte si obdélníkovou formu 20 x 30 cm a vyložte ji alobalem tak, že ho necháte kousek přečnívat přes okraje. V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte za stálého míchání na mírném plameni čokoládu, máslo a cukr. Dohladka rozmíchejte. Odstavte a vešlehejte vejce, mouku, mandle, prášek do pečiva, sůl a mandlovou esenci. Přendejte těsto do připravené formy a lžící uhlaďte povrch. Pečte cca 30 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá. Nechte alespoň 1 hodinu chladnout ve formě, odložené na drátěnou mřížku. Tvarohová vrstva: Ručním mixérem, nastaveným na nízkou rychlost, ušlehejte tvaroh (nebo čerstvý krémový sýr, 500 g), kondenzované mléko (250 g), kysanou smetanu (60 ml) a vanilkovou esenci (2 lžičky) do hladka a krémova. Natřete směs na vychladlé spodní těsto ve formě. Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny, aby koláč ztuhl. Poleva: Pozvolna rozpusťte čokoládu (hořkou, 125 g) a máslo (2 lžíce) v nádobě s dvojitým dnem. Nechte chvilku vychladnout a pak rozprostřete rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně na tvarohovou vrstvu. Chlaďte pak koláč v lednici alespoň 30 minut a teprve potom nakrájejte na řezy a servírujte.