*do originálního cheesecake se dává krémový sýr, já ho s oblibou nahrazuji právě domácí ricottou, která neobsahuje tuk. Dezert je pak mnohem lepší a mohu si ho dopřát bez výčitek... Čokoládový cheesecake s mátou Základ (křehké těsto): 60g másla 50g moučkového cukru 1 žloutek špetku soli 125g hladké mouky lžíci studené vody Krém 170g hořké čokolády (pokud seženete mátovou čokoládu, bude ještě lepší) 2 polévkové lžíce mátového extraktu 400g domácí ricotty (nebo krémového sýra Philadelphia)* 100g cukru 3 vejce 100ml zakysané smetany Základ Troubu předehřejeme na 180°C. Dno dortové formy s průměrem 20 cm vyložíme pečícím papírem. Většina receptů na cheesecake uvádí, že základem jsou rozdrcené sušenky s máslem. Mě tento základ moc nebaví - drolí se a ne všechny sušenky jsou na tento účel vhodné. Proto raději používám stejné těsto, jako u páje. Suroviny na základ spolu rychle promícháme, necháme vychladit a vyválíme kruh, kterým vyložíme otevírací formu o průměru 20 centimetrů. Osvědčilo se mi křehké těsto válet na naolejované podložce naolejovaným plastovým válečkem. Těsto přitiskneme na kraje formy, několikrát propíchneme vidličkou a necháme na 8 minut zapéct. Krém z ricotty Mezitím připravíme krém. Nejdřív rozpustíme čokoládu v nádobě nad vodní lázní. V jiné míse umícháme ricottu s cukrem, přimícháme mouku a mátový extrakt a poté postupně po jednom zamícháváme vejce, a taky zakysanou smetanu. Nakonec do krému vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Hotový krém přeneseme na předpečený základ. Formou bouchneme o stůl, aby z něj unikly bublinky. Na dno předehřáté trouby dáme hrnec s horkou vodou, případně můžeme stěny trouby postříkat vodou z rozprašovače. Na mřížku nad hrnec dáme formu s dortem. Prvních 15 minut pečeme na na 180°C, poté pečeme 35 minut na 125°C. Cheesecake je hotový, když se prostředek po zaťukání na formu ještě lehce třese. Necháme ho vychladit - ideálně přes noc.