Předehřejte troubu na 170 °C (plynová trouba stupeň 3). Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 23 x 13 cm. Vyložte formu alobalem a nechte ho přečnívat přes okraje. Vymažte alobal máslem.
V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni čokoládu a máslo. Nechte vychladnout. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte v nádobě s dvojitým dnem vejce a navíc jeden žloutek doběla, až zhoustnou. Vmíchejte do čokoládové směsi.
Ve středně velké míse šlehejte vysokou rychlostí bílky, až se začnou tvořit měkké růžky. Vmíchejte do čokoládové směsi. Přendejte těsto do připravené formy. Formu položte do pekáče nebo zapékací mísy s takovým množstvím vařící vody, aby byla forma do poloviny ponořena. Pečte cca 55 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá.
Nechte chlebíček vychladnout ve formě, odložené na drátěnou mřížku. Dejte chladit do lednice na 12 hodin. Pomocí alobalu vytáhněte chlebíček z formy. Alobal opatrně odstraňte. Ušlehejte ze smetany a moučkového cukru hustou šlehačku. Nakrájejte chlebíček na plátky a před podáváním ozdobte každý řez šlehačkou a jahodami.