Staňte se našimi fanoušky na:

Čokoládový dezert z listového těsta

Autor receptu: Marie Kasalová (481 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, kakao a sůl. Nasekejte nahrubo máslo na kousky o velikosti lískových oříšků a vmíchejte do mouky, aniž byste ho do ní zapracovali. Ve středu této směsi udělejte důlek a dejte do něj polovinu vody. Rukama zpracujte těsto, přidejte zbytek vody a hnětením vytvořte hladkou hmotu. Máslo by mělo zůstat tuhé a viditelné. Vyválejte na pomoučené pracovní ploše (válu) obdélník o rozměrech 15 x 30 cm. Položte si ho tak, že delší strana bude ležet vodorovně. Levý okraj přehněte směrem do středu a přes něj pravý okraj směrem doleva. Vytvořili jste obdélník o třech vrstvách. Otočte ležící těsto o 90° doleva, takže delší strana bude opět ležet vodorovně. Postup s vyválením zopakujte a přitom skládejte těsto stejným způsobem. Udělejte si na levé části těsta znaménko. Zakryjte a dejte do lednice na 20 minut vychladit. Až těsto vyndáte, položte si ho díky znaménku stejným způsobem na plochu a zopakujte postup s vyválením a přeložením. Znovu vychlaďte v lednici a naposledy zopakujte vyválení a poskládání. Těstem by měly prosvítat vrstvy másla. Nechte těsto 20 minut odpočívat. Vyválejte z těsta obdélník 25 x 30 cm o tloušťce 1 cm. Přeložte těsto na tři díly a udělejte si v každé třetině znaménko. Nakrájejte těsto na tři rovné díly. Předehřejte troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 6). Vymažte plech olejem a položte na něj díly těsta tak, že mezi nimi ponecháte dost místa. Vidličkou těsto propíchejte, aby se moc nenafouklo při pečení. Pečte cca 10—15 minut, až bude nadýchané a křupavé. Na drátěné mřížce nechte zcela vychladnout. Dva díly štědře natřete čokoládovým krémem. Položte všechny tři díly na sebe tak, že poslední navrchu bude bez krému. Poprašte kakaem a dejte do lednice na 20 minut Pilkovým nožem nakrájejte na dílky. Recept na čokoládový krém: Dejte čokoládu (hořká najemno nasekaná, 300 g) do velké mísy a ponechte stranou. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte žloutky (6 kusů) s jednou třetinou cukru (krystal, celkově 150 g) doběla, až získají krémovou konzistenci. Nízkou rychlostí vešlehejte mouku (50 g). Dejte zbývající cukr a mléko (500 ml) do kastrolku na střední plamen a přiveďte k varu. Nalijte pozvolna horkou mléčnou směs na vaječnou směs a přitom nezapomeňte stále promíchávat. Směs nalijte zpět do kastrolku a na mírném ohni nechte pobublávat 2 minuty. Směs nalijte na čokoládu. Promíchávejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Teris19 |25. řijna 2013
krásné Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!