Červené řepy omyjeme a celé uvaříme v osolené vodě doměkka. Vychladlé oloupeme škrabkou na brambory a nastrouháme na jemném struhadle do větší mísy (nebo rozmixujeme, ale měkká řepa se strouhá snadno a je míň nádobí), přisypeme mouku s kypřidly a solí a odložíme. Předehřejeme si troubu na180 stupňů. V misce nad vodní lázní rozehřejeme 120 g čokolády, k ní přidáme 150 g másla a cukr, promícháme, sejmeme z páry a vmícháme vejce jedno po druhém. Vše přilijeme do mísy s řepou a moukou a promícháme. Vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané moukou. Pečeme, až těsto neulpívá na špejli, ale nepřepečeme, aby dort nebyl vysušený. Dáme ho vychadnout a ozdobíme krémem, na který smícháme zbytek (80 g) čokolády, kterou také rozpustíme a spojíme s jedním kelímkem zakysané smetany. Necháme dort proležet. Lze i zmrazit (zabalený v průsvitné fólii) - vyzkoušeno, že vydrží dva měsíce včetně krému.