200g hořké čokolády, 200g másla, 1 lžíci instant.kávy, 120ml vody, 1 lžíci kakaa, 180g hl. mouky, 1 lžičku prdopeč, 1/4 lžičky jedlé sody, 250g cukru krupice, 3 vejce, 5 lžic kefíru, rybízová zavařenina na pomazání, čokoládová poleva a ozdoby z čokolády (růžičky a lístky) Čokoládu nalámeme, dáme do kastrůlku a přidáme máslo a kávu rozpuštěnou ve vroucí vodě, a na mírném ohni necháme rozpustit. Mouku prosejeme s prdopeč a jedlou sodou do misky a přidáme kakao. V jiné misce našleháme vejce s kefírem. Vše smícháme dohromady a střdně husté těsto vlijeme do tukem vymazané a hr.moukou vysypané formy. Pečeme při nižší teplotě 25-30 minut, po upečení vyklopíme a necháme vychladnout. Dort podélně rozřízneme na dvě části a spojíme zavařeninou, povrch přelijeme polevou a ozdobíme růžičkami z čokolády. Růžičky můžeme koupit hotové,nebo si je můžeme udělat sami,ale je to docela složité a nákladné. RŮŽIČKY Z TMAVÉ I BÍLÉ ČOKOLÁDY: 1) Modelovací hmota z tmavé čokolády: 50ml vody,50g krupicového cukru,150g glukózy,1/2kg hořké čokolády s minimálním podílem kakaové hmoty 60% Připravíme si cukerný základ: Svaříme vodu s cukrem (na 100°),pak přidáme glukózu a odstavíme z ohně.Mícháme,dokud se glukóza nerozpustí.Necháme vychladnout na 40°. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na teplotu 45°,pak nádobu vyjmeme a přidáme cukerný základ s glukózou.Mícháme tak dlouho až vznikne hladká hmota. Hmotu vlijeme do nádoby vyložené potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě ztuhnout. Po ztuhnutí řádně propracujeme.Hmotu rozválíme na mramorové desce na tenký plát. Kulatým vypichovačem o průměru 4cm vykrájíme kolečka.Jednotlivá kolečka,která představují okvětní lístky, složíme do tvaru růže (pracujeme obdobně jako při modelování růží z marcipánové hmoty).Skrojíme spodní část tak, aby růže stály. 2) Modelovací hmota z bílé čokolády: 227g bílé čokolády,71g glukózy,28g cukrového roztoku (cukr a voda v poměru 1:1 - vodu přivedeme do varu a rozpustíme v ní cukr) Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Glukózu a cukrový sirup smícháme v nádobě a ohřejeme na 32 °. Tuto směs potom nalijeme na bílou čokoládu a mícháme, dokud se nespojí a je rovnoměrně umíchaná. Čokoládovou směs přikryjeme igelitovou fólií a necháme odpočinout při pokojové teplotě 24 hodin.Na druhý den vymícháme, dokud není dobře modelovatelná.