V misce smíchejte mouku se solí, cukrem a oříšky. Přidejte nakrájené máslo a co nejrychleji rukama vypracujte těsto, postupně přidávejte vodu. Těsto by mělo být vláčné a nesmí se drobit, zabalte do fólie a dejte na 1/2 hodiny do lednice odpočinout. Pak ho vyválejte na pomoučeném válu a přendejte do formy Ø 28 cm (pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, nemusíte ji vymazávat) a propíchejte vidličkou, dejte na 10 minut do lednice. Korpus pečeme 10-15 minut na 180°C. Připravte náplň - 2-3 oloupané hrušky, 90g másla, 45g kakaa, 180g cukru, 1 vejce, 3 lžíce vlažného mléka, lžička vanilkového extraktu, 45g hladké mouky, trocha rozpuštěného másla, moučkový cukr na posypání, tabulka hořké čokolády. Máslo rozpusťte s kakaem na mírném ohni do hladké směsi. Stáhněte z tepla a nechte lehce vychladnout. Do robota vsypte cukr a přidejte vejce, promíchejte, přidejte čokoládu, vanilkový extrakt, vlažné mléko a mouku. Čokoládovou směs nalijte na korpus a na povrch vyskládejte čtvrtky hrušek, které potřete rozpuštěným máslem. Dejte znovu do trouby a pečte 25-30 minut, dokud náplň není pevná. Vychladlý koláč pocukrujte.