Crème Anglaise je vanilková omáčka, která se využívá zejména ve francouzských dezertech. Crème Anglaise lze použít i jako základ výtečné domácí vanilkové zmrzliny. Můžete ji podávat samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné kombinaci. 6-12 porcí Smetanu dáme vařit na velmi mírný oheň a pomalu ohříváme. Vanilku podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábeme obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně, občasného michání necháme cca 5 min aromatizovat. Žloutky ve větší nádobě jemně smícháme s cukrem. Až se smetana provoní vanilkou, odstavíme ji z ohně. Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přilévame horkou smetanu. Tenhle proces se nazývá temperování. Směs žloutků a smetany scedíme. Jemnost sítka volíme podle toho, zda chceme v omáčce ponechat jemná vanilkové zrníčka. Směs vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání ohříváme těsně pod bod varu, do chvíle než omáčka zhoustne. Pak okamžitě odstavíme. Můžeme hned podávat, nebo zchladit ve vodní lázni a uskladnit v lednici. Vychlazený krém můžete také nalít do zmrzlinovače, čím získáte výjimečně jemnou a lahodnou domácí zmrzlinu.