OŘECHY S MANDLOVÝM KRÉMEM 300g hladké mouky 180g másla 120g cukru moučky, 2 lžíce karobu, lžička mleté skořice, lžíce brandy, 100g mletých oříšků, tuk na vymazání formiček Krém - 150g másla, 100g cukru moučky 1/2 sáčku mandlového (nebo vanilkového) pudinku, 1/4 l mléka, 80g mletých mandlí Na vál prosejeme mouku, trochu ji rozhrneme a přidáme moučkový cukr, změklé nakrájené máslo, kakao, skořici, lžíci rumu, mleté vlašské ořechy a rukama vypracujeme hladké těsto, necháme asi 1/2 hodiny odpočinout v ledničce. Formičky na ořechy vymažeme a naplníme těstem, přendáme na plech. Pečeme 10 minut na 160°C, hotové vyklepneme a necháme vychladnout. Pudink uvaříme podle návodu a za stálého míchání necháme vychladnout. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně do ní vmícháme pudink. Nakonec přidáme mleté mandle a promícháme. Ořechové půlky naplníme krémem a necháme ztuhnout. KAROBOVÉ PRACINKY 330g hladké mouky, 100g másla a 100g Stelly Extra, 200g moučkového cukru, 130g piniových oříšků, 2 lžíce karobu, 1/2 lžičky skořice, špetka mletého hřebíčku, tuk na vymazání formiček Na velký vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do důlku pokrájíme změklé tuky a přes síto prosejeme cukr. Přidáme karob a ořechy pokrájené nadrobno, přisypeme směs koření a promícháme, pak těsto důkladně zpracujeme. Zabalíme ho do fólie a necháme uležet do druhého dne v lednici. Vyválíme váleček, nakrájíme na stejné asi 2,5 cm široké kousky a plníme vymazané formičky tak, aby těsto nepřesahovalo. Je nutné vymazat před každým kouskem, jinak se pracinky nevyklopí. Po upečení pracinky hned vyklopíme a ještě horké můžeme obalit v moučkovém cukru. ROHLÍČKY 280g hladké mouky, 210g másla, 50g lískových oříšků, 50g mandlí, 3 kapky vanilkové esence, 70g moučkového cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 100g moučkového cukru Oříšky a mandle umeleme nebo najemno nasekáme, smícháme je s moukou, cukrem a lehce změklým máslem. Přidáme vejce, vanilkovou esenci a vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň 10 hodin odpočinout. Pak těsto vyndáme, část odkrojíme a vyválíme z ní tenký váleček. Ten rozkrájíme cca na 6 cm dílky a zatočíme je do tvaru rohlíčků. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme asi 10-15 minut na 120°C, průběžně kontrolujeme, aby se nespálily. Hned po upečení, ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Rohlíčky skladujeme v krabici v chladu. SRDÍČKA 300g hladké mouky, 200g Stelly Extra, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, asi 1-2 lžíce mléka, lžíce strouhané citronové kůry, višňová zavařenina, troška rumu Na vál prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj žloutky a změklý nakrájený tuk. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a nakonec mléko. Rukama vypracujeme hladké těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny v chladu odležet. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta asi 2 mm silnou placku. Z ní vypracujeme tvořítkem plná srdíčka a stejný počet srdíček s otvorem. Naskládáme je na plech a pečeme asi 15 minut na 120°C. Zavařeninu smícháme s pár kapkami rumu, plná srdíčka potřeme a slepíme se srdíčky s otvorem. Nakonec pocukrujeme.