PRALINKY Gábiny Partyšové -
125ml smetany 100g mléčné čokolády, 100g hořké čokolády, 4 lžíce třešňovice, 30g kokosového tuku + Na polevu: 200g tmavé čokoládové polevy, 20 kandovaných třešní
Smetanu nalijeme do hrnce, uvedeme do varu a hrnec odstavíme. Pak do ní rozdrobíme obě čokolády a za stálého míchání necháme rozpustit, necháme trochu zchladnout, pak vmícháme třešňovici a rozpustíme v ní kokosový tuk. Promícháme aby se všechny suroviny spojily. Formu nebo plech vyložíme průhlednou fólií, nalijeme hmotu, uhladíme a necháme asi hodinu v lednici ztuhnout. Pak ji vyklopíme na pracovní plochu stáhneme fólii a krájíme malé obdélníky cca 1,5x2,5 cm. Dáme znovu do chladu a podle návodu připravíme polevu. Pak pralinky namáčíme a zdobíme rozpůlenou kandovanou třešní.
MARCIPÁNOVÉ BONBONY Jany Adámkové -
20 koktejlových třešní, 5 lžic rumu, 250g marcipánové hmoty, 100g moučkového cukru, 125g strouhané hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa, 5 lžic smetany, 3 lžíce pražených mandlových lupínků, 50g bílé polevy
Koktejlové třešně smícháme s rumem a necháme asi hodinu marinovat. Marcipán prohněteme s moučkovým cukrem a uděláme 20 stejně velkých kuliček. V hrnci rozpustíme za stálého míchání čokoládu se smetanou. Mandlové lupínky si na válu rozdělíme na 20 stejných hromádek. Do každé pevně vtlačíme jednu marcipánovou kuličku, ozdobíme třešní a přelijeme čokoládou. Bílou polevu rozpustíme a bonbonky křížem krážem ozdobíme. Sušíme asi 45 minut. Nejlépe je uchováme v krabici, v temnu a chladu, ale nenecháváme je v ledničce. To by ztratily lesk.
DVOUBAREVNÁ KOLEČKA Zuzany Belohorcové -
300g mouky, 150g cukru, 2 žloutky, 200g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce smetany
Mouku s cukrem dáme na vál, přidáme žloutky a máslo v malých kouscích položíme kolem dokola. Velkým nožem promícháme, pak uhněteme těsto a rozpůlíme ho. Do jedné půlky přidáme kakao a smetanu. Oba kusy těsta zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladu. Z těsta pak můžeme dělat různé variace cukroví - např. obě těsta vyválet na pomoučeném vále a vykrajovat různé tvary, které pak na sebe skládáme do pyramid, nebo dát obě rozválená těsta na sebe, stočit do válečku a nechat zchladnout, pak nakrájet asi 5mm silná kolečka. Cukroví pečeme na plechu s pečícím papírem asi 12 minut na 180°C.