ĎÁBELSKÝ KAPR:
kapr, hladká mouka, tvrdý sýr, plnotučná hořčice, pepř, sůl, citronová šťáva, olej na smažení
Naporcovaného a nasoleného kapra nejdřív obalte v hladké mouce a pak v hořčici dochucené pepřem, solí a trochou citronové šťávy. Do strouhanky přistrouhejte ementál nebo eidam (při smažení se udělá krustička a zadrží šťávu z kapra) obalte a osmažte.
VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT: 800g vařených brambor, 150g červené cibule, 150g nakládaných okurek, 150g zeleného hrášku, 1 petržel, 1 celer, 2 mrkve, 2 jablka, 200g tvrdého sýra, 250g na kyselo zavařených hub, 12 lžic majonézy, 1 lžička hořčice, hrst hladké petrželové natě, pepř, sůl Petržel, celer a mrkev uvařte s hráškem. Pak kořenovou zeleninu, studené vařené brambory, okurky, sýr a oloupaná jablka bez jádřince nakrájejte. Do směsi přidejte jemně nasekanou cibuli, pokrájené houby, majonézu, nadrobno nasekanou petrželku. Osolte a opepřete podle chuti, a můžete přidat nálev z okurek.