Recept pro 4 osoby: Slávky očistíme kartáčkem a všechny otevřené lastury vyhodíme (použijeme jen ty, které jsou pevně zavřené). V hrnci zahřejeme olej, přidáme drobně nasekanou šalotku s česnekem a krátce orestujeme. Přidáme slávky, osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Dusíme zvolna pod poklicí cca 10 minut a necmícháme. Hotové slávky pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou. Když je hotovo, dobře hrnec utěsníme pokličkou a pořádně s ním zatřepeme, aby se do mušlí dostala všechna omáčka (případné neotevřené mušle vyhodíme). Podáváme v hlubokém talíři, slávky jíme rukama (když sníme první kousek, lasturu použijeme jako "pinzetku" a vytahujeme s její pomocí maso ze zbývajících slávek), do šťávy namáčíme bagetku. 1 porce = 380 kcal - T 18 - S 8 - CH 413