Dánské hnědé cukroví
100
1
1
Smetanu vyšleháme dotuha. Amonium rozmícháme v 1 lžíci vody. Sirup smícháme s cukrem, tukem a kořením. Do této směsi vmícháme postupně šlehačku, rozmíchanou sodu a mouku. Těsto dáme na 5-6 hodin do chladničky. Na pomoučeném vále vyválíme těsto asi 3 mm silné a vykrajujeme měsíčky a zvonečky (asi 5 cm), dáme je na plech vyložený pečícím papírem v horké troubě při vyšší teplotě asi 12 minut, necháme vychladnout. Z moučkového cukru, bílku a citronové šťávy vymícháme hladkou polevu - 1/3 z ní obarvíme červenou potravinářskou barvou a přelijeme do "zipového" nebo mikrotenového sáčku, ze kterého odstřihneme růžek. Perníčky potřeme bílou polevou a pak ozdobíme červenou.