Poleva: 50 g Korunního cukru moučka, 1 lžička rozpuštěného kávového prášku, 1 lžíce vřelé vody Do mísy vsypeme umleté ořechy i cukr na pečení, přidáme bílek a polévkovou lžíci rumu. Promícháme a ze vzniklé hmoty uhněteme jemné těstíčko. Před dalším zpracováním je můžeme uložit do chladna, aby se neroztékalo v rukou. Datle podélně rozkrojíme, každou na 4 díly. Kousek datlí obalíme ořechovým těstíčkem a povalováním v dlani z něj vytvoříme malý, rovnoměrně široký "doutníček" (konce by neměly být užší než prostředek). Hotové cukroví namočíme v kávové polevě, příp. je polevou shora polijeme a necháme zaschnout. Na polevu smícháme kávový prášek s moučkovým cukrem a zalijeme vřelou vodou. Směs utřeme dohladka. Je-li poleva příliš řídká, přidáme trochu moučkového cukru. Doutníčky buď vyrovnáme na tácek, nebo uložíme jednotlivě do papírových košíčků. Datlové doutníčky připravujeme až těsně před vánočními svátky (cca 1 týden) a uchováváme nejlépe v papírové krabičce v chladu a ve vlhčím prostředí, aby předčasně neztvrdly.