Dobře vymastit formičky (asi 170 ml objemu). Mohou to být soufflé kalíšky, ohnivzdorné hrníčky, nebo formičky na maffiny. V kastrolku smíchat čokoládu a máslo s kořením a rozpustit na velice mírném ohni. Nechat trochu zchladnout. V míse našlehat vejce, žloutky a vanilku dohladka. Zašlehat tam cukr, potom čokoládovou směs a nakonec mouku. Směsí naplnit kalíšky až po jejich vrch. ( takto připravené lze uschovat v chladničce den před upotřebením ). Předehřát troubu na 220°C. Poskládat kalíšky na plech a vložit je do vyhřáté trouby. Péct je tak dlouho, až se těstíčko nafoukne nad okraj kalíšků, povrch a okraje jsou tmavohnědé, ale střed je ještě měkký a tekutý, což potrvá asi 15 minut (18 minut pro těstíčko z chladničky). Kolem objemu formiček objet nožíkem a tak uvolnit dortíčky. Nechat je stát 5 minut před vyklopením. Formičku pevně držet rukou v rukavici, nahoru položit talířek a vše jemně obrátit. Dortíček se takto vyklopí na talířek. Pokračovat s dalšími dortíčky. Podávat s vanilkovou zmrzlinou, nebo jenom s Creme fraiche, nebo šlehačkou. TIP. Nemáte-li kardamom a bojíte se chuti koriandru, můžete použít perníkové koření (bez kypřícího prášku). Recept se výborně hodí k pohoštění a to díky tomu, že až na pečení ho lze připravit dopředu.