VANILKOVÝ KRÉM:
5 žloutků, 150g cukru, 40g hl. mouky, 500 ml mléka, špetka soli, 4 kapky vanilkové tresti
Žloutky s cukrem ušlehejte do světlého krému. Mléko přiveďte k varu s moukou, solí a vanilkou, pak zašlehejte vejce a cukr. Vařte na velmi nízkou teplotu za neustálého šlehání, až krém zhoustne.
Obměny:
Na výrobu oříškového nebo mandlového krému přidejte do krému ještě zahorka 2 lžíce mletých lískových oříšků nebo mandlí.
Na výrobu likérového krému přidejte ještě zahorka 1 nebo 2 lžíce koňaku, rumu nebo likéru.
Na výrobu citronového krému zavařte do mléka velmi jemně ustrouhanou kůru z 1 citronu a vynechte vanilkovou tresť.
Na výrobu čokoládového krému rozpusťte v mléce 125g nastrouhané hořké čokolády.
CITRONOVÝ LIKÉROVÝ PAMLSEK: 1 porce vanilkového krému, 250 ml citronového likéru, 4 plátky citronátu, 60g mandlových lupínků Připravte vanilkový krém, vmíchejte do něj likér, navrch položte fólii (aby nevznikl škraloup) a nechte vychladnout. Rozdělte do 4 misek a aspoň na hodinu dejte vychladit. Ozdobte citronátem a mandlemi.