Upozornění: dříve než se rozhodnete poprvé upéci domácí chléb, důkladně celou akci rozvažte. Hrozí totiž akutní nebezpečí, že od té chvíle jej budete péci navždy, protože rodina prostě kupovaný odmítne jíst.
Droždí se promíchá v troše vlažné vody a nechá odpočinout asi 5 minut. Přidáme lžíci hladké mouky, kvásek ještě jednou důkladně promícháme a necháme vzejít asi 1 hodinu. Do zadělávací mísy vlijeme asi jednu a půl deci vody a kvásek v ní znovu rozmícháme. Po chvíli přisypeme hladkou mouku, osolíme, přidáme kmín a obě další mouky, olej a ocet a těsto velmi důkladně vypracujeme vařečkou. Necháme kynout zhruba 3 hodiny. Znovu promícháme a necháme na teple ještě další 2 hodiny. Poté vytvarujeme bochník, vložíme jej na pomoučený list dvojitého alobalu, zakryjeme utěrkou a znovu necháme ještě hodinu kynout. Nakonec těsto potřeme osolenou vodou, aby se kůrka pěkně leskla a vložíme do trouby, vyhřáté na 220 stupňů. Pečeme zhruba 50 minut. Návod je sice poměrně pracný a Časově náročný, ale věřte, že vynaložené úsilí skutečně stojí za to.