Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí chléb

Autor receptu: Maruška (380 receptů)

Upozornění: dříve než se rozhodnete poprvé upéci domácí chléb, důkladně celou akci rozvažte. Hrozí totiž akutní nebezpečí, že od té chvíle jej budete péci navždy, protože rodina prostě kupovaný odmítne jíst.

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
29× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Droždí se promíchá v troše vlažné vody a nechá odpočinout asi 5 minut. Přidáme lžíci hladké mouky, kvásek ještě jednou důkladně promícháme a necháme vzejít asi 1 hodinu. Do zadělávací mísy vlijeme asi jednu a půl deci vody a kvásek v ní znovu rozmícháme. Po chvíli přisypeme hladkou mouku, osolíme, přidáme kmín a obě další mouky, olej a ocet a těsto velmi důkladně vypracujeme vařečkou. Necháme kynout zhruba 3 hodiny. Znovu promícháme a necháme na teple ještě další 2 hodiny. Poté vytvarujeme bochník, vložíme jej na pomoučený list dvojitého alobalu, zakryjeme utěrkou a znovu necháme ještě hodinu kynout. Nakonec těsto potřeme osolenou vodou, aby se kůrka pěkně leskla a vložíme do trouby, vyhřáté na 220 stupňů. Pečeme zhruba 50 minut. Návod je sice poměrně pracný a Časově náročný, ale věřte, že vynaložené úsilí skutečně stojí za to.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Semyaza |5. března 2014
super Odpovědět
svatava.adamova |25. června 2013
Domácí chleba je nej :) Odpovědět
chanahd |8. května 2013
Domácí chlebík bych si dala. Odpovědět
dominik1961|10. dubna 2019
nějak nechápu to přisypání po hladké mouce další dvě mouky, v ingrediencích je psaná hladká mouka a pak 3 lžíce škrobu, tak nevím kde soudruzi udělali chybu :-) Odpovědět
Ačraj|9. března 2019
Droždí je myšleno čerstvé, nebo granulované - děkuji! Odpovědět
miri11|30. ledna 2013
prosím, není málo vody na 1 kg mouky ?Děkuji Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!