CROISSANTY 250g másla, 500g hladké mouky, 50g cukru krupice, špetka soli, 20g droždí, 5 žloutků, 250ml mléka Mléko, cukr, droždí a žloutky rozmícháme, přidáme mouku i sůl a zaděláme těsto. Dáme je na 30 minut do lednice, pak z něj uděláme obdélník 2x větší než máslo. Máslo položíme do středu těsta a zabalíme ho, vyválíme čtverec asi 40x40cm a složíme na třetiny. Dáme na 20 minut do lednice a propracování zopakujeme. Odpočinuté těsto znovu vyválíme, ale teď už ho složíme na čtvrtiny. Pak zase dáme do lednice, zakryjeme aby neokoralo a necháme přes noc nakynout. Druhý den z vykynutého těsta odkrojíme polovinu a tu na pomoučeném válu vyválíme na plát silný asi 5mm, tak aby byl cca 15-20cm široký. Plát krájíme ostrým nožem na dlouhé trojúhelníky a naplníme nádivkou. Svineme a na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem. Croissanty necháme ještě aspoň hodinu kynout na plechu, můžeme je pokapat medem nebo javorovým sirupem a pečeme asi 10-12 minut na 180°C. VIŠŇOVÁ NÁPLŇ 200g mraž.višní, 2 lžičky maizeny, lžička perník.koření, 100g tuhého tvarohu, cukr a rum dle chuti Mražené višně smícháme s maizenou, v rendlíku zvolna zahříváme, až se tekutina zahustí, necháme zchladnout. Přimícháme tvaroh a koření, dochutíme cukrem a rumem. GRILIÁŠOVO-ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ 100g lučiny, 50g griliáše nebo nahrubo mletých oříšků v karamelu, 2 lžíce oranžátu, 100g 60% čokolády Do lučiny vmícháme nastrouhanou čokoládu, pokrájený griliáš a oranžát. Směsí naplníme cukrářský sáček a nastříkáme ji na základnu trojúhelníků. Kdo nemusí sladké, může si udělat slanou náplň - např.: Na trojúhelníky položíme plátek mortadely a kus gorgonzoly a svineme. Nebo na těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky a půlku vlašského ořechu a zavineme.