Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek, přidáme olej a 1/4 vody a soli, pak zaděláme těsto (můžeme dát i do mixéru či hnětače - těsto budeme prve pomalu zadělávat, poté rychleji, na přístroji dáme na stupeň 2). Mícháme tak dlouho, až se nám těsto nelepí na okraje.
Těsto necháme vykynout, po vykynutí ho dáme na pracovní plochu a rozdělíme si ho na 1/8 nebo 1/4 dle toho, co budeme tvarovat.
Na housky, neboli pletenky, si vyválíme hada o průměru 2 až 2,5 cm, poté ho rozdělíme na 3 stejně dlouhé části a pleteme od boků do vnitřku.
U rohlíků vyválíme z bochánku velký kruh o průměru 1 cm (já je válím tenčí), poté ho rozdělíme na 1/8 nebo 1/4 a rolujeme od delší strany ke špičce.
A nakonec bagety -vyválíme si hada o délce cca 50 cm a nařízneme ho 3x krát, dáme na vymazaný plech (jestli chceme, aby nám pečivo chytilo zlatavou barvu, potřeme ho olejem) a pečeme cca 10-25 min do zlatova, jak píchneme špejli těsto by nemělo lepit (: upozorňuji jinak časové body budou u housek, rohlíku či bagety:)