Budete potřebovat: 3 litry vody, 5 sáčků zeleného nebo černého čaje (je to na vaší chuti),120 gr třtinového cukru, 1 kombuchovou kulturu (koupit /nevýhoda kupované Kombuchy je její nečerstvost a také cena/ nebo si udělat /recept níže/). Dále velkou sklenici s širokým hrdlem (zavařovačku) a plátýnko. (Pokud chcete nějakou příchuť tak ovoce, koření dle vašeho uvážení.) Udělejte čaj, vmíchejte cukr a nechte zchladit na pokojovou teplotu. Vlijte do čisté zavařovací sklenice, přidejte kombuchovou kulturu. Překryjte hrdlo plátýnkem a upevněte provázkem nebo gumičkou. Kombucha bude dýchat, ale nevletí vám do ní žádné nečistoty. Nechte stát 5 dní. Potom přelijte do jednotlivých lahví, které se dají zavírat. (Anebo si to můžete ještě vylepšit a experimentovat s různými příchutěmi - zázvor, hřebíček, skořice, med, citron nebo jiné ovoce ... dejte do zavařovačky na extra 2 dny.) Ať s příchutí nebo bez, v lahvích pak ještě nechte pár dní dozrát. Pak už skladujte v chladu. Kombuchová kultura - budete potřebovat: 1 litr Kombuchy (vyberte dobře prodejce, abyste si byli jistí, že byla správně skladovaná) 1 šálek černého čaje z filtrované vody s 1 lžičkou cukru. Nalijte kombuchu a čaj s cukrem do skleněné nádoby, přikryjte čistou utěrkou aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty, ale směs mohla stále dýchat. V teplých měsících kultura roste rychleji, ale při pokojové teplotě počítejte tak 3 týdny. Kultura je hotová když je asi 5 mm tlustá. Není nutné ji nechat růst déle. Takže, nechte růst a cca za 3 týdny máte kombuchovou kulturu hotovou k dalšímu použití.