Na teflonovou pánev dáme nasucho ovesné vločky (možno smíchat s pšeničnými napůl - či podle nálady a fantazie), přidáme cukr a mícháme. Pozor, až se více rozpálí a zkaramelizuje cukr, hodně míchat a stáhnout teplotu, aby vločky nezhořkly! Pak přidáme nasekané oříšky, mandle, rozinky, kandované ovoce, brusinky, výběr je takřka neomezený, jen obměny, ne vše najednou ! Opatrně opražíme a stáhneme z plotýnky. V zimě je možnost přidat před podáváním čerstvé banány či jiné koupené čerstvé ovoce, pokrájené na kousky. To však přidáváme těsně před podáváním. Také granko, sekanou čokoládu také až vločky vystydnou a vůbec nejlépe až před jídlem. Možný je i džem v kouscích. V létě - těsně před podáváním doplníme pokrájeným čerstvým ovocem, jahody, jablka, švestky, cokoliv, co je k mání a máme rádi. Lze jíst suché, či zalité klasicky mlékem, posypat Grankem či strouhanou čokoládou,nebo skořicí. Pro děti přisladíme, sportovci zpravidla vystačí s tím, co tam je. Možností obměn je spousta, hlavně jíte čerstvý produkt, který si upravíte podle svého a neplatíte za obdobné nekřesťanské peníze, navíc Ovesné vločky milují i mouční červi, toto vám nehrozí.