Budete potřebovat: 1 hrnek lískových oříšků (bez skořápky), 350g mléčné čokolády (kvalitní), 2 lžíce rostliného oleje (řepkového), 3 lžíce moučka cukru (to je maximum,raději míň), 1 lžíci kakaa , 1/2 lžíce vanilky špetku soli Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu. V robotu rozdrtíte oloupané oříšky tak, že vytvoří hladkou pastu. Přidáte olej, cukr, kakao, vanilku, sůl a mícháte tak dlouho až docílíte požadované konzistence. Přidejte čokoládu a míchejte dál až do úplného spojení. Přelijte do sklenice s víčkem ve které budete vaši pomazánku uchovávat. V lednici prý vydrží 2 týdny, ale nám se zatím nepovedlo, aby tak dlouho vydržela. Rada: Jak zbavit lískové oříšky šlupky.. Předehřejte troubu na 170°C. Na plech položte pečící papír, nasypte na něj oříšky a nechte "otoustovat" asi 12 minut. skořápky zhnědnou a začnou se místy olupovat. Vyndejte a vsypte do utěrky, zabalte a důrazně třete o sebe tak, aby se co nejvíc skořápek odloupalo. Pak nechte úplně vychladnout.