Tučnější bůček a syrové sádlo umeleme. Mlýnkem můžeme protáhnout i cibuli a játra nebo je jemně usekáme (bez bílých šlach). Směs silně okořeníme a osolíme, přidáme několik lžic alkoholu a promixujeme tyčovým mixérem na jemnou hmotu. Přikryjeme folií a odložíme do druhého dne na chladné místo. Paštiku podle potřeby přisolíme, můžeme také vmíchat něco pro ozdobu a chuť: sušené brusinky, ořechy, olivy ap. Natlačíme směs do paštikové nebo zapékací formy (širších sklenic, chlebíčkové formy, alu vaniček)) aspoň centimetr pod okraj, několikrát poklepeme, aby vyšel vzduch. Formy můžeme předem vyložit plátky slaniny, ale není to nutné. Zakryjeme víkem nebo alobalem a postavíme na hluboký plech. Vložíme do trouby nastavené na 180-200 stupňů a vlijeme z konvice opatrně horkou vodu asi na 3 cm vysoko. Necháme péci podle velikosti nádoby asi 2 hodiny, menším zapékačkám stačí 1,5 hodiny. Voda by měla mírně bublat. Někdy je třeba ji dolít. Z upečené paštiky po vpichu nožem nebude vytékat růžová šťáva. Paštiky dáme chladit a co nejlépe je zatížíme přes alobal valounem, konzervou, závažím apod. až do vychladnutí. Uvolněná štáva se při tom zčásti vsákne a zbytek začne rosolovatět. Paštiky uchováme v chladu i několik týdnů. Pokud jsou v zavařovacích sklenicích, můžeme je další den sterilovat asi 3/4 hodiny, aby vydržely déle. Nejlepší chuť mají po několikadenním proležení.