S OŘÍŠKY A VÍNEM 250g měkkého tvarohu, 100g zakysané smetany, 2 jarní cibulky, 100g červeného hroznového vína, sůl a mletý černý pepř podle chuti, 60g lískových nebo makadamových oříšků, celozrnná bageta Smícháme tvaroh se smetanou, přidáme nadrobno krájené cibulky a víno bez jadérek, osolíme a opepříme. Pomazánku namažeme na pečivo a posypeme nasekanými oříšky, nasucho opraženými. KOPROVÁ svazek kopru, 1 malá červená kapie, 250g žervé, 100g zakysané smetany, 1-2 lžíce olivového oleje, sůl a bílý pepř podle chuti, 1-2 lžičky citronové šťávy, asi 8 plátků tmavého celozrnného chleba Pár snítek kopru si dáme stranou na ozdobu, zbytek nadrobno nasekáme. Smícháme žervé, zakysanou smetanu a olivový olej, přidáme kopr, osolíme a opepříme, ochutíme citronovou šťávou. Necháme rozležet v chladu, pak potřeme krajíčky chleba, posypeme nadrobno nakrájenou kapií a ozdobíme kouskem kopru.