Ne každý si na rajské polévce pochutná, většinou se jim zprotivila v MŠ či školní jídelně. Ovšem tam mají normy, navíc je jasné, že polévky jsou chudší, než druhé jídlo, aby se vůbec vešli do rozpočtu. Já jí mám ráda a postupně ji různě vylepšuji. Mou vylepšenou jedí i vnoučata, a to je co říct. Do tlakového hrnce vložíme maso( hovězí žebro), stonek libečku, 1/2 petržele, jeden stonek řapíkatého celeru, oloupanou cibuli a rozkrojenou mrkev. Zalijeme vodou a vaříme nejprve na velkém, posléze na malém plameni asi 45 minut. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Pórek na tenká kolečka, mrkve na tenké nudličky, zbytek petržele na malé kostičky, kapustu či kapustičky na proužky, cuketa a rajská na kostičky, řapíky na 1/2 cm kousky ( řapíky zbavuji vláken, jde to dobře- viz obrázek vláken). Zelené fazolky necháme celé ( můžou se samozřejmě vynechat, pokud je někdo nejí). Celozrnný kuskus daváme do polévky až po vypnutí. Nejíte-li kuskus, lze nahradit rýží, ovesnými vločkami, těstovinovou rýží atd.Petrželku nasekáme. Mezitím se uvařilo maso, které vyndáme společně se zeleninou. Vývar dáme opět na sporák, přidáme kostky bujónu, pepř, rajčatový džus a ve chvíli varu přidáváme zeleninu podle tvrdosti-mrkev s petrželí, pak pórek a fazolky, cuketa a řapíkatý celer, nakonec rajčata a kapusta( může se vyměnit za kousek kedlubnu na nudličky). Vaříme krátce na zkus, před vypnutím přidáme petrželku a rozemnuté oregáno nebo bazalku, necháme ještě přejít var a vypneme. Přidáme kuskus( nevaří se) nebo jinou uvařenou vložku do polévky a část pokrájeného masa. Ochutíme solí, pokud je třeba a necháme chvíli prosáknout chutě. Poznámka: Zeleninu můžeme, ale nemusíme, lehce osmahnout na necelé lžíci olivového oleje. Postup pro přidávání zeleniny na pánev je stejný, jako při vaření. Do hnce s polévkou se přidá najednou a nechá se krátce považit na zkus.