Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí sojové mléko

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

1 díl sojových bobů, 8 dílů vody, špetku soli + plátýnko Pokud chcete ochucené mléko pak cukr, skořici nebo pravou vanilku dle chuti. Sojové boby přes noc namočte. Do dalšího dne by měly změknout a zdvojnásobit svůj objem. Pokud tomu tak není, nechte je namočené dokud se tak nestane. Vodu slijte a boby důkladně propláchněte, dále je nutné boby odšlupkovat (ve šlupkách je dost škodlivin). Nejlépe se to dělá tak, že boby ponoříte do vody a oběma rukama je o sebe třete dokud se šlupky neoddělí, jsou lehké takže zůstanou na hladině, jednoduše je scedíte. Po částech pak rozmixujte boby na kaši, trvá to asi 3-5 minut. Přes plátýnko důkladně přeceďte (ta hmota co vám zbyde se jemnuje Okara a dá se použít do pečení, takže nemusíte vyhazovat). Samotné mléko přiveďte do varu, pak stáhněte plamen přidejte špetku soli, eventuelně cukr, vanilku nebo celou skořici a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Při vaření mléko sledujte, rádo totiž vybublává. Nechte schladit na pokojovou teplotu, seberte škraloup, pokud se vytvoří. Uchovávejte v lednici, kde vydrží až 1 týden.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Sůl nad zlato |18. srpna 2014
supr Odpovědět
Fíííra |18. srpna 2014
dobré Odpovědět
Estrella |17. srpna 2014
like - není třeba se bát Odpovědět
Maty |13. června 2014
Ale na ten odkaz se určitě podívám. Odpovědět
Maty |13. června 2014
Tak teď jsem na rozpacích :-(. Odpovědět
Rena.KI |13. června 2014
Nechci nikoho odrazovat od výroby sójového mléka, ale se sójou opatrně, cokoliv ze sóji, co neprošlo fermentací (nestačí obyčejné namočení), tak je dost škodlivé. Jde o to, že sója obsahuje kyselinu fytovou, která se nedá tak snadno odbourat, jako u jiných luštěnin. Obsahuje i škodliviny, které způsobují ledvinové kameny, oslabení štítné žlázy, podráždění střev, navíc blokuje vstřebávání Cu, Fe, Mg, Ca a především zinku z potravy. Více o sóji najdete na http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!