Připravte si 1 kg masa, odblaněného, okrájeného od tuku, bez šlach. Na šunku použijte jen prsní řízky. Dále na 1 kg odměřte 20-25g soli, 1 čajovou lžičku cukru a 100 ml vody. Na vaření budete potřebovat sáčky na tlačenku, 10ks/10-15 Kč. Jeden sáček vystačí zhruba na 1 kg masa. Nepoužívejte jiné sáčky, většinou nejsou určené pro vaření. Očištěné maso nakrájíte na menší tvary (kostičky,nudličky). V teplejší, ale ne horké, vodě úplně rozpustíte sůl a cukr. Nálev smícháte s nakrájeným masem. Můžete přidat česnek (20g/kg masa), zelené bylinky, pažitku, petržel. Zhruba 5 minut intenzivně mícháte hákem na kynuté těsto v robotu. Nemáte-li vhodný nástroj, hnětete ručně asi 15 minut. Sáček na tlačenku pevně na jednom konci zavážete. Do sáčku postupně přidáváte masovou směs a pěchujete pomocí skleničky. Cílem je co nejméně vzduchových bublin. Váleček zavážete i na druhém konci a dva dny nechte v chladničce. Opravdu to dva dny musí ležet, aby maso nasáklo marinádu. Do velkého hrnce dáte šunku a zalejete vodou. Šunka musí být úplně ponořená. Vaříte, hlídáte teplotu vody, která by neměla přeskočit 80°C. Teplotu zjistíte zavařovacím teploměrem, pokud nemáte tak 80°C má voda, když jde ode dna sem tam bublinka. Dobu vaření vypočtete dle váhy celého masového balíčku. Na 100g počítejte 10 minut, 1 kg šunky tedy budete vařit 100 minut, doba se začíná počítat od chvíle dosažení 80°C. Pak šunku vytáhnete, odsáčkujete (pozor, uvnitř sáčku je horká tekutina), nakrájíte a necháte vychladnout.